Doska na krájanie


Doska na krájanie sa vyskytuje v každej domácnosti. Bez nej by ste mäso  alebo zeleninu nenakrájate. No ktoré dosky na krájanie sú najlepšie a ako sa o ne starať aby Vám dlho vydržala ?

vaření
 
·         Sklenená doska
 
O sklenenej  doske ani nerozmýšľajú . Je síce pekná , lepšie sa umýva a skladuje ale je povrch môže byť nebezpečný. Môže sa stať že na sklenenom povrch sa pošmykne nôž a môžete sa nepríjemné porezať. Taktiež sklenenej doske sa rýchlo otupia  nože a musíte ich stále brúsiť. Taktiež ak Vám sklenená doska spadne , môže sa rozbiť a nepríjemné sa poraníte.
 
·         Plastové dosky
 
Majú drsný povrch ktorý je dobrý na bezpečnosť. Avšak je rizikový na hygienu. Pri krájaní mäsa či zeleninu môžu na doske ostať drobné ryhy alebo zárezy v ktorých sa usadia baktérie. Jednak je to zle pre  prípravu a konzumáciu jedla a plastové dosky majú malú životnosť . Avšak baktérii sa dá účinne zbaviť a to tak ak ju budete po použití pravidelne umývať dezinfekčnými prostriedkami.
 
·         Univerzálna doska
 
Ste tip človeka ktorý používa jednu dosku na všetko ? Mali by sme používať viac dosiek na krájanie. Napríklad jednu dosku na mäso a druhú na zeleninu. Ak používate jednu na všetko môžete si tak vášne poškodiť zdravie.
 
prkýnko

·         Drevenú dosku neumývajte
 
Každý pozná fakt že drevene predmety by sa nemali umývať. To isté platí aj pri drevenej doske na krájanie. Po častom máčaní vodou sa doska môže začať krútiť , oslavovať sa alebo sa môže úplne zlomiť. Preto je dobré ak vyskúšate tento trik. Ak chcete úplne odstrániť nepríjemné pachy a nečistoty môžete použiť sódu bikarbónu a citrón. Návod je veľmi jednoduchý. Stačí ak na dosku posypete sódu bikarbónu a pridáte pár kvapiek citrónu. Táto zmes začne účinkovať už po pár minútach a dosku budete mať čistú a bez zápachu. Nakoniec necháte dôkladne vyschnúť a môžete dosku používať na ďalšie krájanie.